Kehribar Nedir?
Kehribar Nedir?
Kehribar Nasıl Oluşur?
Kehribar, çam türü olan Pinus Succinifera ağaçlarının fosilleşerek yerin 25 ile 40 metre arasındaki derinliklerde bulunan reçinesidir. Açık sarıdan kızıla kadar renkleri bulunan kehribar yarı saydamlık, kolay kırılma ve yerin altına gömülüyken ufak cisimleri kendine çekme özelliklerine sahiptir.
Kehribarın Faydaları ve Tarihte Kullanımı
Kehribar ilk bulunduğu günden itibaren süs eşyaları arasında en popüler görülen taşlardan biri olmasıyla beraber Orta Çağ’da akıl hastalıkları, kulak hastalıkları, göz hastalıkları, ağrı kesici ve sakinleştirici ilaç olarak kullanılıyordu. Bunların yanı sıra ölülerini defnettikten sonra kehribar yakan Litvanyalılar bu şekilde şeytani ruhların bedenden uzaklaştığını düşünürlerdi.
Kehribar yağı eski çağlarda isteri ve boğmaca hastalığında kullanılmıştır. Bunun yanı sıra koku yapımında da kullanılmıştır. Kehribar tozu ve bal karışımının boğaz ve göz hastalıklarına iyi geldiği düşünülmektedir.
Kehribar Tesbih
Kehribardan birçok kadın eşyası yapılsa da en çok kullanılan sektörlerden bir tanesi tesbih sektörüdür. Günümüzde de bütün popülerliğini koruyan kehribar ülkemizde yaygın olarak tesbih yapımında kullanılır. Kehribar tesbihler, tesbih kullanıcılarının en gözdelerinden bir tanesidir. Toprak altından çıkartılan kehribarlar, tesbih ustalarının elinde şekil alarak koleksiyonların en değerli parçalarından biri halini almaktadır. Şık ve gösterişli olan kehribar taşı tesbihleri, erkeğe delikanlı bir duruş kazandırır. Bu duruşun yanı sıra kolay kırıldığından yavaş yavaş çekilen bu tesbihler, erkeğe sakinlik, rahatlama ve güven hissi verir.
Etiketler: #kehribar tesbih #kehribar tespih #kehribar tesbihler